Quiromassatge

EL QUIROMASSATGE

La paraula massatge prové del grec massein (amassar, fregar) i el prefix quiro- es refereix a les mans. És a dir, entenem per quiromassatge l’acció mecànica de les mans d’una persona sobre el cos de l’altra amb finalitats sanadores.

Per altra banda, debem el terme quiromassatge al dr. Vicente Lino Ferrándiz (1893 – 1981), qui va obrir el 1933 la Escuela Española de Quiromasaje a Barcelona. Va emprar quiromassatge per diferenciar-lo del massatge que es realitzava a aquella època, amb aparells vibratoris.

Pel que fa als seus orígens, el massatge és una tècnica ancestral que es va perfeccionar a l’Orient, on hi trobem referències al llibre Kong-fou, escrit al voltant del 2700 aC. Tal com va ocórrer amb moltes coses, els coneixements del massatge van arribar a Occident a través d’Egipte, Grècia i l’antiga Roma. Posteriorment, els coneixements foren assumits a l’Imperi Bizantí i els metges àrabs, entre els quals podem destacar Avicena (980-1037), qui va ser dels primers a teoritzar sobre els motius pels quals el massatge és beneficiós per a l’organisme.

Durant l’Edat Mitjana, a Europa, el massatge decau arran de la mentalitat cristiana, extremadament dogmàtica i puritana amb tot allò relacionat amb el contacte corporal.

A partir del segle XVII, comença la seva particular renaixença i és reconegut per diversos metges de l’època com una bona eina terapèutica. Tanmateix, el terme massatge no s’empra de manera generalitzada fins el segle XIX, la seva època daurada.

Finalment, l’impuls definitiu li dóna la fundació de l’Institut Gimnàstic Central d’Estocolm el 1818, de la mà de Per Henrik Ling (1776-1839). Des d’allà, Ling va difondre el massatge suec, un massatge molt enèrgic. Es generalitza l’ús terapèutic del massatge i, ja en el segle XX, apareixen mètodes específics com la reflexologia, el massatge transvers profund (Cyriax) o el drenatge limfàtic.

Actualment, els diferents mètodes manuals són innumerables i tendim a ampliar i modificar les tècniques clàssiques amb la inclusió de fitoteràpia, tècniques energètiques, medicina tradicional xinesa o essències florals.

 1. Activa la circulació sanguínia i limfàtica a la zona treballada, cosa que millora la nutrició i el to de la pell i millora l’eliminació de productes de rebuig, a través de la sang venosa i la limfa.
 2. Activa i accelera la circulació de la sang.
 3. Ajuda a restaurar o mantenir el to muscular en millorar-ne la irrigació. A més a més, millora l’eliminació dels catabolits tòxics musculars, fet molt interessant després d’un exercici físic important per evitar el dolor muscular.
 4. El quiromassatge és un estímul físic mecànic i el sistema ossi en necessita per mantenir-se en bon estat.
 5. Efecte relaxant o estimulant del sistema nerviós en funció del tipus d’intensitat, maniobres, etc. que emprem.
 6. Estimula la generació d’endorfines, que tenen un efecte analgèsic i antiimflamatori.
 7. Serveix per acceptar que podem sentir quelcom beneficiós que provingui del nostre cos. Interessant davant algunes dificultats per sentir el propi cos.

Gràcies als efectes que el quiromassatge té sobre l’organisme en general, pot estar indicat en:

 1. Problemes de circulació sanguínia i limfàtica (retorn venós insuficient, etc.).
 2. Anèmia.
 3. Cefalees i migranyes (especialment d’origen tensional).
 4. Estrenyiment i trastorns digestius diversos.
 5. Estrés, ansietat, insomni,…
 6. Hematomes i cicatrius (ajuda a la reabsorció i elimina adherències).
 7. Dolors en general (acció relaxant del sistema nerviós).
 8. Recuperació muscular.
 9. Celulitis (activa el metabolisme dels greixos).

Malgrat tot, hi ha casos o circumstàncies en els quals el quiromassatge està contraindicat.

 1. Quadres imflamatoris aguts.
 2. Infeccions agudes. Especialment si hi ha febre i malestar general.
 3. Malalties cutànies infeccioses.
 4. Hemorràgies o malalties hemorràgiques.
 5. Alteracions circulatòries greus.

Evidentment, també haurem d’anar amb precaució amb dones embarassades, nadons i gent  gran. També amb tumors, litiasi renal (pedra), varius, etc.

Per tot plegat i si no ens trobem en els casos que hem comentat al final, el quiromassatge és una gran eina que ens pot ajudar a recuperar el nostre benestar físic i emocional. El quiromassatge ens pot ajudar a recuperar el nostre equilibri i fer que ens sentim millor gràcies a la combinació de maniobres i ritmes que ens ofereix. Tanmateix, els seus efectes beneficiosos els podem ampliar amb essències florals, hipnosi, olis essencials o reiki, entre d’altres.

Finalment, no t’oblidis de gaudir d’una sessió de quiromassatge periòdica, potser un cop al mes? El teu cos t’ho agrairà, la teva ment t’ho agrairà, tu t’ho agrairàs.