L’estrès és una de les paraules de moda, tot ens estressa i tothom parla d’estrès en algun moment del dia, però, què és l’estrès?


Segons l’Institut d’Estudis Catalans:


estrès [pl. -essos] 

1 1 m. [PS] [LC] [MD] Tensió mental o corporal provocada per un factor físic o emocional, capaç de generar una malaltia. 

1 2 m. [PS] [LC] [MD] Factor que provoca aquesta tensió. 

2 m. [EG] Estat de tensió en un ecosistema que es manifesta més per una intensificació del treball intern. 

3 m. [BO] [EG] Conjunt d’alteracions que es produeixen a les plantes i als animals com a resposta davant un excés o un defecte d’aigua o d’altres factors ambientals o nutricionals.

En altres paraules, l’estrès és energia. Quan el nivel és molt baix ens trobem amb apatia i inhibició que porten a l’emmalaltiment del cos i l’esperit. Per altra banda, quan el nivell d’energia és òptim, ens trobem amb el punt de tensió correcte que ens fa sentir vius i ens permet assumir reptes. És l’eutrès o estrès bo. Finalment, quan el nivell de tensió és massa elevat apareix el distrès o estrès negatiu. Aquest ens genera nervis, malestar, ansietat, té repercussions fisiològiques,…

Ara et preguntaràs, i què origina l’estrès? 

Molt esquemàticament, podem dir que l’estrès és una situació generada per unes demandes de l’entorn que superen la nostra capacitat de resposta.
Les demandes de l’entorn poden ser problemes personals, manca de realització personal, excés de feina, soroll, mala postura, ….

La resposta a l’estrès es pot produir en 3 àmbits:

 1. Fisiològic: canvis cardiovasculars, malestar muscular, fatiga, transtorns gastrointestinals,…
 2. Cognitiu: depressió, ansietat, frustració, baixa concentració,…
 3. Conductual: discussions, errors laborals, baixes laborals, adiccions…

L’organisme acaba cedint pel lloc que tenim més fràgil. Si és l’estómac, pot provocar una úlcera i si és la ment, podem generar pensaments negatius que ens condueixin a estats depressius.

I com puc fer front a l’estrès?

Tothom pot treballar els seus recursos personals per a combatre l’estrès, que dividim en 4 blocs:

 1. Gestió del cos.
 2. Gestió de la ment.
 3. Gestió de les relacions.
 4. Escuts protectors.

Passo a detallar-te el primer d’aquests blocs.

GESTIÓ DEL COS. En moltes ocasions, el cos és qui primer ens fa arribar senyals inequívocs que una situació ens genera estrès. Per tant, serà el primer aspecte sobre el que treballarem. Podem treballar la gestió del cos a través d’aquests 6 passos:

 1. La respiració: podem prendre entre 3 i 5 respiracions profundes diversos cops al dia per a acostumar-nos-hi i emprar-les per a recuperar la calma quan sentim que una situació ens descentra. 
 2. Activitat física: l’activitat física augmenta la secreció de serotonina, que indueix la calma i harmonitza l’organisme. És ideal acompanyar l’exercici de pensaments i imatges positius.
 3. Educació nutricional: dieta variada, rica en vegetals i de més a menys. És a dir, esmorzar fort, dinar correcte i berenar i sopar fluix.
 4. Dormir de manera adequada: fer-ho a un espai adient, sense llum, sense imatges de la televisió, sense mòbils a prop del cap, sense sorolls i sense sopar fort abans d’anar al llit.
 5. Postures, ergonomia: cuidar l’ambient i la postura, evitant excés de soroll, llum, calor o fred. Relaxant els ulls periòdicament si conduïm o treballem amb pantalles.
 6. Relaxació física: ideal 2-3 cops per setmana, total o parcial. 

Les passes a dur a terme per a la gestió del cos les pots fer de manera progressiva, sense generar-te una pressió afegida que faci trontollar el teu objectiu. Per exemple, pots revisar la teva dieta i introduir-hi un canvi setmanal. Pots aprendre la respiració profunda i associar-la a diverses tècniques de relaxació. Pots relaxar el cos amb massatges periòdics i sentir com també t’ajuden a relaxar la teva ment.
També, podem crear un programa adaptat a les teves necessitats, que inclogui el mindfulness, la respiració profunda i el seu aprenentatge, la relaxació física amb quiromassatge o a través de relaxacions guiades que introdueixin imatges i pensaments positius per a emprar durant l’activitat física.

Explica’m els teus progressos en la gestió de l’estrès, gràcies!

Basat en Riart i Vendrell, Joan (2017), Recursos personals per a combatre l’estrès. Barcelona: Ed Trialba